Vakantiezakgeld voor kinderen

63% van de ouders geeft kinderen een extra zakcentje tijdens de vakantie Geeft u uw kind deze zomer vakantiezakgeld? 63% van de Nederlandse ouders doet dit wel. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouders in Nederland. En dat is, volgens het online platform, een goede ontwikkeling. Op deze manier zouden kinderen namelijk op een leuke manier om leren gaan met geld.

Speelgoed en ijsjes: daar besteden de meeste kinderen hun vakantiezakgeld aan. Vooral jonge kinderen tot 12 jaar kiezen voor nieuw speelgoed terwijl 12 tot 18-jarigen het liefst ijsjes kopen van hun vakantiegeld. Sommige ouders maken afspraken over de besteding van het vakantiegeld, maar meer dan de helft van alle ondervraagde ouders (55%) vindt dat de kinderen zelf mogen bepalen waar zij het geld aan uit willen geven. En of u het bedrag in één keer geeft of in delen, dat bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Van de ondervraagde ouders kiest 61% ervoor dit in één keer te doen, 39% van de ouders geeft meerdere keren een bedrag.

Hoeveel vakantiezakgeld moet ik geven?

Heeft u besloten dat u de kinderen deze zomer een extra zakcentje wilt geven? Dan is de grote vraag: hoeveel vakantiezakgeld zal ik mijn kinderen geven? Uit het onderzoek blijkt dat oudere kinderen over het algemeen meer te besteden hebben dan de kleintjes: kinderen van 6-11 jaar ontvangen gemiddeld bijna €29,- en 12- tot 18-jarigen krijgen van hun ouders gemiddeld € 46,- om uit te geven deze zomer. Vier op de tien kinderen krijgen echter ook nog van anderen vakantiegeld, bijvoorbeeld van opa en oma.

Waarom is het goed om vakantiezakgeld te geven?

Niet alle kinderen krijgen vakantiezakgeld van hun ouders. 20% van de kinderen krijgt geen extra zakcentje tijdens de vakantie. Het kan zijn dat de ouders hun kind nog te jong vinden of het niet nodig vinden om hun kroost (extra) zakgeld te geven tijdens de vakantie. Toch vindt Wijzer in Geldzaken het een goede manier om kinderen om te leren gaan met geld. Volgens het platform wordt hiermee mede de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Driekwart van de ondervraagde ouders is het daarmee eens.

 

 

Wilt u meer weten? Neemt u dan even contact met ons op!
 

Modal Title

Any content could go in here.

×