Trouwen & geregistreerd partnerschap

Heeft u besloten te gaan samenwonen? Of gaat u nog een stapje verder en ondertekenen jullie binnenkort een geregistreerd partnerschap of gaan jullie elkaar zelfs het ja-woord geven?

Gefeliciteerd! Heel bijzonder natuurlijk, maar dat betekent ook dat er heel wat zaken geregeld dienen te worden. Zijn jullie er al helemaal klaar voor?

Samenwonen, trouwen of toch een geregistreerd partnerschap?

Tegenwoordig gaan veel stellen eerst samenwonen voordat zij gaan trouwen. Sommige stellen gaan überhaupt niet trouwen en anderen kiezen, vaak uit praktische overwegingen, voor een geregistreerd partnerschap. Maar wat is nou precies het verschil? En wat hebben samenwonen, trouwen en een geregistreerd partnerschap voor financiële gevolgen? U leest het hier.

Samenwonen

Samenwonen is vrijblijvend. Tenminste: dat denken veel stellen. Hoewel samenwonen vrijblijvender en makkelijker is dan trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zitten er aan het delen van een woning ook de nodige (financiële en fiscale) consequenties. Samenwonen kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de hoogte van eventuele uitkeringen en toeslagen. Geef allereerst aan de Belastingdienst door dat u wilt gaan samenwonen, dit gebeurt niet automatisch. Wilt u weten wat de gevolgen van het samenwonen zijn voor uw persoonlijke situatie? Bekijk ze hier.

Regel uw zaken op tijd

Maar er zijn meer zaken om over na te denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er kinderen komen? Heeft u als vader van het kind een samenlevingscontract met de moeder? Houd er dan rekening mee dat u niet automatisch het gezag over het kind hebt. Dit kunt u gezamenlijk met de moeder aanvragen bij de rechtbank, maar dan moet u wel eerst het kind erkennen. En er gelden nog meer voorwaarden voor het ouderlijk gezag. Meer informatie vindt u hier op de website van de Rijksoverheid.

En u wilt er natuurlijk niet over nadenken, maar hebben jullie al besproken hoe het verder gaat als de relatie stukloopt of wanneer één van de twee komt te overlijden? Wie gaat samenwonen doet er goed aan over dit soort zaken na te denken, afspraken te maken en deze vast te leggen in een samenlevingscontract.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kan alles worden vastgelegd wat u maar wilt, zolang dit niet in strijd is met de wet. Door gemaakte afspraken vast te leggen, is er geen twijfel over jullie rechten en plichten. Over het algemeen worden er in een samenlevingscontract afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld de kosten van de woning en het huishouden, (de kosten van) het verzorgen en opvoeden van de kinderen en de verdeling van bezittingen. Ook kunt u hierin opnemen wat er bijvoorbeeld met de woning gebeurt wanneer één van jullie komt te overlijden. Het is mogelijk om in goed overleg zelf met uw partner een samenlevingscontract af te sluiten, maar het is ook mogelijk dit officieel bij een notaris te laten doen. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat er een notarieel samenlevingscontract wordt afgesloten, bijvoorbeeld wanneer er in het samenlevingscontract afspraken worden gemaakt over pensioenrechten en belastingen. De kosten voor het opstellen van een notarieel samenlevingscontract verschillen per notaris.

Trouwen

In Nederland mag u trouwen wanneer u 18 jaar oud bent. Voorwaarde is wel dat u niet onder curatele staat, momenteel niet getrouwd bent en geen bijzondere familieband heeft met uw toekomstige partner (ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen).

Rechten en plichten

Wanneer u gaat trouwen, gelden er bepaalde rechten en plichten. u heeft bijvoorbeeld een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. Ook bent u na een huwelijk elkaars wettelijk erfgenaam, tenzij anders aangegeven in het testament. Tot slot heeft een huwelijk invloed op het (ouderdoms)pensioen. Krijgt u kinderen tijdens het huwelijk? Dan bent u beiden automatisch ouder van het kind. Op de site van de Rijksoverheid leest u meer over uw rechten en plichten.

Fiscaal partners

Trouwde u voorheen nog in gemeenschap van goederen, vanaf 2018 trouwt u automatisch op huwelijke voorwaarden (tenzij anders aangegeven). Dit betekent dat uw bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet gemeenschappelijk worden. Let op: u moet hier nog steeds goede afspraken over maken. Ook bent u nu fiscaal partners. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, heffingskortingen en belastingen. Bekijk hier wat er voor u zal veranderen.

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is dat een huwelijk bij een rechter moet worden ontbonden. Voor een geregistreerd partnerschap geldt dat dit, tenzij er minderjarige kinderen zijn, niet via de rechter hoeft. Ook kent het geregistreerd partnerschap in tegenstelling tot het huwelijk geen scheiding van tafel en bed. Tot slot moet u elkaar bij een huwelijk het ja-woord geven, dit hoeft bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap niet.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is vrijwel gelijk aan het huwelijk. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Bij een geregistreerd partnerschap komt in principe geen officiële ceremonie kijken en hoeft u elkaar niet officieel het ja-woord te geven. Vaak wordt er dan ook voor een geregistreerd partnerschap gekozen uit praktische overwegingen: dankzij een geregistreerd partnerschap bent u fiscaal partners, u krijgt automatisch allebei ouderlijk gezag over eventuele kinderen die binnen het partnerschap geboren worden (meer informatie vindt u hier), u bent automatisch erfgenaam van elkaar en tot slot is een geregistreerd partnerschap gemakkelijker te ontbinden dan een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap hoeft niet via de rechter te worden ontbonden, tenzij er minderjarige kinderen in het spel zijn. Ook kent het geregistreerd partnerschap in tegenstelling tot het huwelijk geen scheiding van tafel en bed. Verder is een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan het huwelijk: er gelden dezelfde rechten en plichten. Het is bovendien een optie om een geregistreerd partnerschap in de toekomst om te zetten in een huwelijk.

Wilt u meer weten? Neemt u dan even contact met ons op!
 

Modal Title

Any content could go in here.

×