Uw zorg verzekering; waar let u op?

Waar let u op bij het kiezen van een zorgverzekering? Verwacht u veel zorg nodig te hebben of juist niet? En als het er op aan komt: vindt u het dan belangrijk dat u een vrije keuze van zorgaanbieders hebt?

Nog even en dan kunt u een zorgverzekering voor 2021 afsluiten. Een belangrijke keuze: stapt u over of bent u tevreden met uw huidige polis? Wanneer u polissen gaat vergelijken, dan zult u merken dat vrijwel elke verzekeraar drie tarieven hanteert voor de basisverzekering. Er zijn in Nederland namelijk drie soorten zorgpolissen waaruit u kunt kiezen. Dat zijn de restitutiepolis, de naturapolis en de beperkte naturapolis, ook wel budgetpolis genoemd.

Restitutiepolis

Voor de restitutiepolis betaalt u bij dezelfde verzekeraar de meeste premie, maar u hebt dan ook de hoogste keuzevrijheid. Als verzekerde krijgt u de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders in ons land, ongeacht of de zorgaanbieder een contract heeft met uw verzekeraar. Let op: dit geldt voor de basisverzekering, voor de aanvullende verzekering kunnen andere regels gelden.

Naturapolis

Gaat u als verzekerde met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan kan het voorkomen dat u een deel van de rekening zelf moet betalen. Er wordt dan bijvoorbeeld maximaal vijfenzeventig procent vergoed, de rest betaalt u uit eigen zak. De premie van dit type verzekering is lager dan een restitutiepolis. Doorgaans hebben verzekeraars veel partijen onder contract.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een variant op de naturapolis. Het aantal zorgaanbieders is beperkt en de vergoeding wanneer u toch naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, is lager dan bij een naturapolis. De reden dat mensen voor zo’n polis kiezen is voornamelijk de premie en het verwachte lage zorggebruik. Het voordeel is dat de zorgverzekeraar heel doelmatig kan inkopen en de premies laag blijven. Uit een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat veel Nederlanders met zo’n polis hier tevreden mee zijn, maar dat ze soms ook onaangenaam verrast zijn wanneer ze bij moeten betalen of verder moeten reizen naar een ziekenhuis dan ze hadden verwacht.

Houd met deze punten rekening:

  • Weeg voor uzelf af of u veel of weinig zorg verwacht het komende jaar en of u het prettig vindt om zelf te kiezen waar u behandeld wordt.
  • Overweegt u een budgetpolis? Controleer dan eerst of er zorgaanbieders in uw regio zijn gecontracteerd. Belangrijk wanneer u bijvoorbeeld geen eigen vervoer hebt.
  • Kijk ook naar andere knoppen waar u aan kunt draaien, zoals de omvang van het eigen risico of naar aanvullende en tandartsverzekeringen. Mogelijk passen die beter bij u als u kosten wilt besparen.
  • Wordt u als bezitter van een budgetpolis doorverwezen door uw huisarts, check dan of u wel wordt doorverwezen naar een gecontracteerde aanbieder.
  • Let op: budgetpolissen hebben vaak het woord ‘budget’ in hun naam, maar soms ook niet.
  • Meeverzekerde kinderen hebben dezelfde polis als uzelf. Sommige zorgverzekeraars geven kinderen echter een automatische upgrade naar een gewone naturapolis. Controleer dit wel even.
  • Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed, voor welke variant u ook hebt gekozen.
  • Overweegt u over te stappen naar een andere verzekeraar of een andere polis, ga dan na of u met de polis die u op het oog hebt nog steeds terecht kunt bij uw vertrouwde zorgaanbieder.

Wij hebben uitstekende ervaringen met Stad Holland. Wilt u weten wat u daar betaalt , klik dan even op onderstaande link:

We zijn u graag van dienst!

Bereken uw premie
 

Modal Title

Any content could go in here.

×