Hoe kijkt de oudere werknemer tegen zijn pensioen?

Dat de AOW-leeftijd steeds verder stijgt weten we en langer doorwerken is dus noodzakelijk. Welke maatregelen nemen 55-plussers om tot hun pensioenleeftijd door te kunnen werken?

AOW-leeftijd bekend

Er is onderzoek gedaan onder 55-plussers.  De meeste 55-plussers zijn goed op de hoogte van hun AOW-leeftijd. Bijna vier op de tien (38%) kent hun werkelijke AOW-leeftijd. Zeven op de tien werknemers van 55 jaar en ouder zitten er niet meer dan een half jaar vanaf. Met deze kennis wil een groot deel van de ondervraagden (69%) graag eerder stoppen met werken of in aanloop naar de pensioenleeftijd minder uren maken. Natuurlijk moet dit financieel wel mogelijk zijn. Daarvoor denkt tweevijfde van de werknemers gebruik te maken van het deeltijdpensioen.

Deeltijdpensioen

Het deeltijdpensioen. Wat is dat eigenlijk? 61% van de werknemers weet niet (exact) wat dit inhoudt. Het deeltijdpensioen houdt in dat werknemers voorafgaand aan de pensioenleeftijd al een stukje van het pensioen uitgekeerd kunnen krijgen waardoor het financieel haalbaar wordt om minder uren te werken. 42% verwacht hier geen gebruik van te zullen maken. Redenen die worden genoemd zijn o.a. dat zij de financiële consequenties te groot vinden, dat zij te weinig pensioen hebben opgebouwd of dat zij het nog te leuk vinden om te werken. Een andere baan of omscholing? Daar staan de meeste werknemers op latere leeftijd niet om te springen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe goed zijn de ouderen nou daadwerkelijk voorbereid op het doorwerken tot hun oudedag? Omdat de meeste werknemers denken dat een goede gezondheid en werkplezier de sleutel zijn tot een langere inzetbaarheid, onderneemt 53% zelf concrete acties om fysiek inzetbaar te blijven. 77% van de oudere werknemers verwacht dat de werkgever hierbij helpt. Hier wordt echter maar door een deel van de werknemers over gesproken met hun werkgever. Wie er het minst voorbereid zijn op langer doorwerken tot aan de AOW-leeftijd? Dat zijn werknemers die hun werk als fysiek belastend ervaren, oudere werknemers en vrouwen. 

Bent u benieuwd hoe het er met uw pensioen voorstaat? Wilt u weten wat u nog moet regelen voor uw pensioen, wat uw AOW-leeftijd is of hoe u eerder met pensioen kunt gaan?

Wilt u meer weten? Neemt u dan even contact met ons op!
 

Modal Title

Any content could go in here.

×