Zo regelt u uw hypotheek als zzp’er

Wilt u als zzp’er een hypotheek afsluiten bij de bank, dan werkt dit net iets anders dan wanneer u ‘gewoon’ in loondienst werkt.

De bank wil immers zekerheid dat u uw maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen. Wat moet u doen als u zzp’er bent en een hypotheek wilt afsluiten?

In 5 stappen een hypotheek voor u als zzp'er:

Stap 1: Breng uw financiële situatie in kaart!

Voor u geldt hetzelfde als voor ieder ander die een hypotheek wil afsluiten: de bank wil zekerheid dat u zich elke maand aan de betaalafspraak houdt. De hypotheekverstrekker wil daarom inzicht in uw financiële situatie. Er wordt gekeken naar de winst, eventuele schulden, vermogen, de branche waarin u werkzaam bent en de verwachtingen voor uw bedrijf. Bent korter dan drie jaar zzp’er? Ook dan kunt u nog steeds een hypotheek aanvragen. Vaak wordt er dan gevraagd naar een prognose die opgesteld wordt door de accountant.

Stap 2: Verzamel de nodige documenten

De hypotheekverstrekker wil alles van u weten. Vraagt u een hypotheek aan, dan krijgt u het verzoek inzicht te geven in uw bedrijf. Dit gebeurt door de nodige documenten van de afgelopen drie jaar te overhandigen. Denk hierbij o.a. aan de definitieve jaarrekeningen, uw inkomensverklaring en kopieën van de aanslag inkomstenbelasting en omzetbelasting. Maak ook een uitdraai van uw zakelijke rekeningen. Let op: sluit u een hypotheek met NHG af, dan is de inkomensverklaring alleen geldig als u deze hebt laten opstellen door een door de NHG geselecteerde partij. Heeft u alle documenten verzameld? Ga dan naar uw financieel adviseur.

Stap 3: Maak een afspraak met Rutger of Liesbeth!

Voor het aanvragen van een hypotheek is het verstandig om een afspraak te maken met ons, zeker wanneer u als zelfstandige werkt. Wij berekenen aan de hand van uw documenten wat uw maximale hypotheekbedrag is en brengen de kosten voor u in kaart. Denk hierbij niet alleen aan de hypotheekkosten, maar ook aan de benodigde verzekeringen en overige vaste lasten. Zodra u weet wat de maximale hypotheek is, kunt u op zoek gaan naar uw droomhuis.

Stap 4: Huis gevonden en is uw bod geaccepteerd?

Ondanks de gekte op de woningmarkt heeft u uw droomhuis gevonden. En nog leuker: uw bod is geaccepteerd. Nu begint het echte (regel)werk. Gelukkig helpen wij u hierbij en gaan wij op zoek naar een hypotheekverstrekker voor u. Om een goed advies uit te kunnen brengen, vragen we naar gegevens omtrent uw bedrijf, maar ook naar uw persoonlijke wensen. Wat als u ineens (tijdelijk) geen inkomen meer hebt? Wat moet er gebeuren als u of uw eventuele partner komt te overlijden? Hoe regelt u de bankgarantie? Waar wilt/moet u zich allemaal voor verzekeren? Vindt u het belangrijk dat u uw hypotheek kunt meeverhuizen als u tijdens de looptijd van de hypotheek een nieuwe woning koopt? Op basis van uw mogelijkheden en wensen gaan wij op zoek naar een hypotheekverstrekker die bij u past. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte van de hypotheekrente én de voorwaarden.

Stap 5: Maak een keuze en sluit de hypotheek af

Wij verstrekken u een overzicht met mogelijke hypotheekverstrekkers en de bijbehorende kosten en voorwaarden. Dit is een advies, u bepaalt vervolgens voor welke hypotheekverstrekker u kiest, voor hoe lang u de hypotheek vastlegt en welke verzekeringen u waar afsluit. heeft u een keuze gemaakt? Dan zullen wij de aanvraag voor de hypotheek voor u indienen. Zijn alle documenten in orde, dan zal de hypotheekverstrekker akkoord gaan en is uw hypotheekaanvraag rond.

Advies nodig over uw hypotheek?

Een hypotheek regelen voor zzp’ers is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Komt u er niet uit? Wij geven u antwoord op uw vragen!

Neem even contact met ons op! We zijn er voor u!

 

 

 

Modal Title

Any content could go in here.

×